Är rotting hållbart?

Är rotting hållbart?

En av de vanligaste frågorna vi får är "är rotting hållbart"?

Detta beror såklart på en rad olika saker, men vi ska redogöra för de viktigaste här.

- Kvalitet på rottingen

Innan vi går in på hantverkskunskap och användning så är det viktigaste kvaliteten på materialet som används. Ingen skulle bygga ett hus med ruttet virke och på samma sätt förkortar man livet på rottingmöblerna om gammalt, uttorkat, UV-skadat material används från början.

Hur avgör man om man har dåligt material? Under arbetets gång blir det tydligt att även om du knappt belastar rottingen, så går den av. Du har låtit rottingen ligga i blöt men ändå går den av bara du tittar på den. Då kan du ha fått tag i gammalt material.

Förvaringen av rotting är en mycket viktig del för leverantören. Rätt luftfuktighet, skydd från UV-ljus och andra skadliga omständigheter måste efterföljas för att kunden ska få en så bra start som möjligt med sitt projekt. Vårt lager är utrustat för att uppfylla detta och vi vakuumförpackar alla våra naturmaterial för att stanna upp åldringsprocessen. Detta gör att du som kund alltid får absolut bästa förutsättningar för att lyckas med ditt projekt. När du ska köpa rotting ska du därför fråga hur rottingen förvarats. Det är svårt att avgöra om materialet är skadat innan man börjar arbeta med det, så att fråga handlaren om det legat mörkt och i rätt luftfuktighet är ett sätt att göra livet och projektet enklare. Det går mycket snabbare att ställa frågan än att behöva lämna tillbaka ett defekt material och sedan hitta ett nytt.

 

- Kvalitet på hantverket

Att lära sig att fläta rotting är väldigt roligt om än lite tidskrävande. Det tar lång tid att få upp hastigheten men du får från början ett fint resultat. En av de vanligaste frågorna jag får från mina elever är hur hårt ska man spänna? Detta beror på om du flätar torrt eller vått. 

Torr flätning finns som metod men jag rekommenderar inte den. Rottingen är inte tillräckligt smidig för arbetsbelastning och risken för små krackeleringar och brott är stor. Våt flätning innebär att du lagt rottingen i ett vattenbad i ca 10 minuter innan du påbörjar arbetet. Rottingen blir smidig och sväller eftersom den tar till sig mycket vatten. 

Detta gör i sin tur att rottingen krymper då den torkar. Har du spänt för hårt under arbetet kan kraften när rottingen drar ihop sig vid torkning göra exempelvis ett elementskydd helt skevt. Jag brukar säga "rakt, inte spänt". Se till att materialet  lägger sig rakt och snyggt men utan onödig spänning. Sitsen eller skyddet kan kännas en aning slappt, men det blir en stor skillnad när rottingen får torka.

Spänning tillsammans med rätt handlag är viktigt för rottingens livslängd.

 

- Underhåll av rotting

Det finns en seglivad uppfattning om att det skulle räcka att spruta lite vatten på rottingen då och då för att den ska fortsätta vara smidig och inte gå sönder så lätt. Detta kan högst tillfälligt stämma (runt 15 minuter), men sedan har vattnet avdunstat. Vi behöver ha en konstant luftfuktighet för få våra rottingmöbler att leva som absolut längst. Snabba svängningar i luftfuktighet är det sämsta för både trä och rotting och leder till sprucket material.

I Norden, framförallt, är rottingens största fiende den snabba förändringen av luftfuktigheten i hemmen. Under en kall vinter värmer vi upp våra bostäder till höga temperaturer vilket leder till ett väldigt torrt inomhusklimat snabbt. Detta gör rotting, som är väldigt tunt, extra utsatt. Belastar man rottingen mycket under denna tid så kommer den att spricka. Som möbelkonservatorer träffar vi ofta på detta på rottingsitsar men även massiva trämöbler som spricker på grund av att luftfuktigheten har sjunkit eller ökat för snabbt. Vi kan ha -14 grader ena dagen och nästa dag är det +3 grader. Detta gör att luftfuktigheten snabbt ändras och rottingen eller träet sväller och krymper snabbare än vad det klarar av.

Så vad ska man göra då? Det finns lösningar och förbättringar att göra för att rottingmöbler (och trämöbler) ska leva mycket längre. Den första är att förstå hur stor roll en jämn luftfuktighet spelar. Köp en billig luftfuktighetsmätare (RH-mätare) och se hur det ser ut hemma hos er. Den optimala luftfuktigheten som används i musei-sammanhang är runt 50-55%RH. Hos kunder ser vi ofta en luftfuktighet inomhus på runt 20% vintertid. Detta betyder inte att möblerna spricker till höger och vänster, men det gör att risken ökar om förändringen går för snabbt. Tidigare har vattenkrus som hängts på elementen använts för att öka luftfuktigheten, men dessa är väldigt sällsynta nuförtiden. Det finns bra och billiga luftfuktare att köpa i handeln som kan hjälpa dig att få ett bättre inomhusklimat.

Om detta känns som en för stor insats så finns det även andra saker att göra. Detta stavas ytbehandling. Precis som när vi ytbehandlar trä är det för att uppnå tre saker: en estetisk aspekt (träet blir vackert av ytbehandlingen), en hållbarhetsaspekt (ytbehandlingen skyddar det underliggande träet från spill och mindre skador) och den sista och mest bortglömda aspekten: luftfuktighetsaspekten. Många säger att trä och andra material andas (vilket självklart är en missuppfattning, de har varken lungor eller gälar). De är däremot hygroskopiska material som tar till sig vatten och släpper ifrån sig vatten. Det ytbehandlingen gör är att vattnet måste passera en spärr innan det kommer in eller ut ur rottingen eller träet. Svängningarna i materialets luftfuktighet jämnas med andra ord ut och löper inte samma risk att spricka. Om ni är oroliga över att fukt inte tar sig igenom en ytbehandling så kan man testa att ställa en varm kopp te med lite fukt under på en lackad yta. Den vita ringen som dyker upp är vattenmolekyler som fastnat mellan träet och ytbehandlingen.

Ytbehandling av rotting sker på vävens råa sida (exempelvis på undersidan av sitsen). Den blanka sidan kan redan anses ytbehandlad på naturlig väg genom sitt kisellager. Råsidan/undersidan kan exempelvis smörjas med vax för att få en enkel ytbehandling. I vår verkstad är detta metoden vi använder. Vi rekommenderar inte bivax eller carnauba då smältpunkten är relativt låg. Det betyder att om det blir en lång middagssittning finns risken att vaxet mjukas upp och sätter sig på de fina kostymbyxorna. Vi rekommenderar ett mikrokristallint vax (i vårt fall Renaissance som ni hittar här). Det är enkelt att arbeta in, särskilt om man värmer upp det en aning. Ser det ut att ha fastnat vaxklumpar på ovansidan av sitsen tas dessa enklast bort med en hårtork och en trasa (kom bara ihåg att hela tiden röra hårtorken så att ni inte får brännmärken på sitsen). Värmen gör vaxet enkelt att ta bort.

 

- Användning av rottingmöbler

Det finns vissa väldigt enkla saker som gör att dina rottingmöbler håller längre. Nummer ett är STÅ INTE PÅ SITSARNA. Om du behöver nå någonting så är det alltid en bra idé att använda någonting annat än rottingstolen. Rottingen är känslig för punktbelastning som ett knä på sitsen eller liknande.

Det andra självklara är att inte ha något utstickande i bakbyxfickan (läs nycklar eller snusdosa).

Har du hela släkten på besök över jul (när luftfuktighetsförhållandena ofta är som absolut sämst) kan det vara en bra tanke att ha dynor på stolarna. Detta fördelar belastningen över hela ytan och du slipper vara den jobbiga personen som berättar för gästerna hur dom ska sitta.

 

- Är rotting hållbart?

Så hur är det då? Är rotting hållbart eller inte?

Svaret är tyvärr inte helt enkelt utan beror på vilka förutsättningar du har och vad du jämför med.

Rottingmöbler behöver behandlas med en viss försiktighet och vi brukar göra en jämförelse med hur man skålar. Vet du om att det är ett dyrt kristallglas så kommer du att skåla mer försiktigt än vad du skulle göra med ett gjutet vattenglas. Samma tankesätt kan användas på rottingmöbler. Du kan sitta/stå/dansa precis hur du vill och hur hårt du vill på en stubbe, men vill du ha fina möbler (speciellt i rotting) så kommer du att få vara lite mer försiktig. 

Behandlas möblerna rätt, är flätade med bra material och underhålls så är svaret JA! Rotting är absolut hållbart. Och inte bara det, det är också väldigt vackert, lätt och luftigt. 

 

Har du några frågor? Tveka inte att höra av dig till material@spagan.se så hjälper vi dig!

/

Jon Bjellerup

Diplomerad Möbelkonservator och Möbelsnickarmästare