Idag ska vi gå igenom vad rotting egentligen är för någonting. Det blir en kort sammanfattning eftersom ämnet är väldigt stort och har många avgreningar som vi kommer att berätta om i framtida inlägg.
Vad är rotting?
Rotting (rottingskenor, peddigrotting och rottingstavar) kommer från en lianväxt i släktet calamus. Det finns över 600 olika arter men vissa lämpar sig bättre för flätning av korgar och möbler. Lianen växer och klättrar över vegetation och runt redan befintliga träd. Skarpa hullingar gör att lianen fäster i barken och slingrar sig upp längs träden. Större delen av världens rotting har sitt ursprung i Asien framförallt i Indonesien, Filippinerna och Kina.
Rotting kan användas till en rad olika ändamål, men det vi fokuserar på är de möbelrelaterade. Efter att ett yttre lager tagits bort från lianen polerar och barkar man av den. Denna bark har en glanssida som uppkommer från lianens förmåga att ta till sig kisel. Ytan är hård och slitstark och klyvs upp i olika bredder. Detta blir rottingskenor. Kärnan på lianen raffineras ytterligare till peddigrotting i olika former och diametrar. När peddigrottingen är våt är den väldigt formbar och nästan svampig beroende på vätskekanalerna i kärnveden. Den kan komprimeras enkelt och passar därför väldigt bra till att exempelvis hålla ned färdigflätad rottingväv i sitt spår på en stolssits. Man kan även utvinna stavar från lianen genom att kapa upp den. Dessa kan sedan blötläggas, värmas och böjas för att användas i strukturell korgmöbelproduktion, exempelvis för Firma Svenskt Tenn.
Vad använder man rotting till?
Det finns mängder av användningsområden men de vi väljer att fokusera på är de vi vanligen ser i möbelproduktion.
Rottingskenor används för att bygga upp olika flätningsmönster som oftast används som stolsitsar och -ryggar. Man kan även fläta elementskydd från grunden med rottingskenor. Detta är vanligt att se i funkishus där elementen täcktes över med en väldigt glest flätad rotting. Andra användningsområden är inom korgmakeri där materialet blir till väggar i korgar och lindningar kring benavslut på korgmöbler.
Peddigrotting används ofta för att hålla rottingskenorna på plats i de hål där de går ner på en borrad sits. Den används också för att hålla färdigflätad rottingväv på plats i sitt spår på exempelvis TON-stolar. Där frångår man den klassiska, runda peddigrottingen och använder med fördel en trapetsoid- eller kilformad peddigrotting. Peddigrottingen kan också med fördel användas i produktion av korgar. Då används oftast rund peddigrotting.
Rottingstavar är otroligt starka, lättformade med rätt verktyg och stabila. Dessa används för att bygga upp konstruktioner i korgmöbler.
Färdigflätad rottingväv finns i en mängd olika mönster, men de vanligaste är franskt mönster och tuskaftsmönster. Väven tilllverkas maskinellt till viss del, men fortfarande träs de diagonala skenorna in för hand.
Är det inte fantastiskt att allt på en korgstol kan komma från samma lian?
/
Jon Bjellerup
Diplomerad Möbelkonservator och Möbelsnickarmästare