Vad heter rotting på engelska?

Vad heter rotting på engelska?

Det finns en mängd olika ord inom flätningshantverk och dess material och det är inte alltid helt enkelt att hålla ordning på dom. Speciellt för att många platser har lokala namn, precis som inom många andra hantverksyrken. Därför tänkte vi ge en liten guide för de olika uttrycken och även ge ord för dessa på engelska.

Vad heter rotting på engelska?

Vi börjar med det viktigaste; vad heter rotting på engelska? Det beror lite på vad man menar för det kan både heta cane och rattan. Rattan syftar på rottinglianen och är en paraplyterm för alla dess 600 arter. Rattan används ofta i samband med rattan furniture (rottingmöbler).

Rottingmöbler ska inte förväxlas med korgmöbler. Korgmöbler kan göras i mängder av olika material exempelvis pil eller vide (eller rotting). Det syftar på möbler som är flätade, vävda och lindade. På engelska heter detta wicker furniture.

Nu kommer vi in på rottingskenor. Dessa kommer från rottinglianens yttre lager och används för att fläta exempelvis stolsitsar eller för att linda avslut på rottingmöbler/korgmöbler. På engelska finns det flera ord för materialet, bland annat hand cane, rattan peel eller helt enkelt, och lite slarvigt uttryckt, cane.

Färdigflätad rottingväv eller bara rottingväv heter på engelska cane webbing. Inom rottingväven finns det flera olika mönster exempelvis franskflätad rottingväv (på engelska french webbing, mesh eller open weave) eller tuskaftsväv (på engelska radio web eller radio net). Flera mönster finns men dessa två är de två vanligast förekommande.

Peddigrotting är kärnveden av rottinglianen och har flera namn på engelska exempelvis center cane, rattan core eller reed. Beroende på vilken form det har så kan det också kallas round reed.

Kilformad peddigrotting heter på engelska antingen spline när den används för att klämma fast färdigflätad rottingväv. Den kan även kallas trapezoidal rattan core.

Det finns mycket, mycket mer att säga bara när det gäller terminologin kring hantverket och materialen. Det finns även flera andra ord för materialen vi räknat upp, men dessa är de vanligast förekommande. 

Hoppas att detta hjälper er i rottingdjungeln!

/

Jon Bjellerup

Diplomerad Möbelkonservator och Möbelsnickarmästare